בית - פרשת-שבוע - פרשת פקודי (החודש) חס"ה לשבת 

.

פרשת פקודי (החודש) - חס"ה לשבת 

מה פשר שם החודש ניסן? מדוע חשש רבה של המבורג להיפגש עם שר העיר? והאם אפשר לברך ברכת האילנות על עצים מורכבים? • חידוש סיפור והלכה לשבת פרשת פקודי


רבי יוסף שמואלי  | יום שישי כ"ח אדר התשפ"ה  |  28.03.2025  |  9:15


קאבר חסה לשבת פרשת פקודי התשפד

חידוש

למה נקרא החודש 'ניסן'?

בתפילה ביום כיפור אנחנו אומרים "כי אתה סלחן לישראל ומחלן לשבטי ישורון בכל דור ודור". ולכאורה, מהו "סלחן" ו"מחלן", מדוע לא ''סולח" ו"מוחל"? ויתבאר ע"פ הגמרא (בב"ב ל"ג.) שהחיוב לעזור לפרוק ולטעון מחמור הרובץ תחת משאו, הוא רק בחמור רובץ ולא רבצן. ופירש רש"י: "רובץ", מקרה הוא לו שרובץ תחת משאו בפעם הזאת, ולא "רבצן" הרגיל בכך. אבל הקדוש ברוך הוא אינו סולח ומוחל פעם אחת בלבד, אלא "מחלן" ו"סלחן", רגיל בכך פעם אחר פעם, ובכל דור ודור.

ולכן חודש "ניסן" נקרא כך בלשון הזה, ולא "נס", כי הנסים לא התרחשו רק פעם אחת ותו לא, כי זה החודש שבו נגאלו ועתידים להיגאל, והרבה ישועות נעשו ויעשו בו, לכן הוא אינו נקרא "נסים" אלא "ניסן" חודש שהנסים ממשיכים להתרחש בו בכל עת ובכל שעה.

 

סיפור

"וַיָּבִיאוּ אֶת הַמִּשְׁכָּן אֶל מֹשֶׁה" (לט, לג)

רבי רפאל הכהן רבה של המבורג, היה חייב לשוחח בעניני העיר עם השר הנכרי של אותו גליל, הלה היה שונא ישראל, ועדים נאמנים העידו כי מחכה לו השר לעשות בו שפטים ולייסרו.

התאזר רבי רפאל באומץ וגבורה ואמר חלילה לי מלבגוד בצרכי ציבור בעבור הפחד גם אם ילקני מכות, הרי חי אצא ממנו, וה' ישמור רגלי מלכד.

ויהי כבוא רבי רפאל אל השר, נהפך פתאום לאיש אחר, ובמקום לשפוך עליו את כל חמתו, חלק לו כבוד גדול, ושמע את בקשותיו והפליא עמו טובות יותר מאשר בקש, כי ה' אשר שם בו הרב מבטחו, ואשר בידו לב שרים הטה לבבו עליו לטובה.

 

הלכה

חודש ניסן

א. חשוב מאוד ללמוד בימים אלו את הלכות פסח, היות והלכותיו מרובות.

ב. צריך לתת 'מעות חיטין' (צדקה) לצורך העניים שיוכלו לקנות את צרכי הפסח. ובזוהר הקדוש מחמיר מאוד במי שלא נותן לעניים בחגים.



ברכת האילנות

א. זריזים מקדימים למצוות לברך בהקדם ברכת האילנות והטוב ביותר בראש חודש ניסן, ועל כל פנים יכול לברך כל חודש ניסן. וטוב שיברכו בעשרה.

ב. מברכים רק על עצי פרי וצריך שיהיו שני עצים ואפילו של מין אחד. [ועל עצים מורכבים לא מברכים.] ומברכים רק על עצים שרואה אותם עם פרחיהם, ואם כבר גדלו הפירות לא יכול לברך עליהם (אלא אם כן נשארו עדיין פרחים).

ג. לכתחילה לא יברכו ברכת האילנות בשבת, אבל אם יש חשש שיפסיד את הברכה - מותר.

 


מוגש ע"י ראש כולל ישיבת המקובלים "נהר שלום" הרה"ג רבי יוסף שמואלי שליט"א
מתוך מאמרי מורנו ורבנו הגאון המקובל רבי בניהו שמואלי שליט"א על פרשת השבוע

בברכת שבת שלום ומבורך!